TÜRK BİLİM İNSANLARINDAN ARKTİK SEFER

TÜRK BİLİM İNSANLARINDAN ARKTİK SEFER / Bölüm 2

Türk Bilim insanları, Güney Kutbu'nun ardından bu kez Dünyanın Çatısı Arktik Bölgesinde.Antarktika'da yaptıkları çalışmalarla adından söz ettiren Türk bilim insanları, ilk Türk Arktik Bilimsel Seferi'ni gerçekleştirerek güney kutbunun ardından bilimsel araştırmalarını kuzey kutbuna da taşıdı.
Dünya’da küresel iklim değişikliğinin en fazla etkilediği yerlerden olan Kuzey Kutbu’na gerçekleştirilen “İlk Türk Arktik Bilimsel Seferi’’ projesinde yer alan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Barbaros Büyüksağnak ve Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu Yayın konuklarımız oldu.

İKLİM DEĞİŞİYOR, BUZULLAR ERİYOR, YENİ TİCARET ROTALARI OLUŞUYOR

Küresel iklim değişikliğinin belki de başladığı, Dünyaya etkilerinin tetiklendiği yerler buzullar.Kutup bölgeleri, gezegenimizdeki tüm canlılığın geleceğini belirleyecek öneme sahip. Kutuplarda buzun kapladığı alanın tarihte ölçülmüş en düşük seviyeye düşeceği düşünülüyor.
Kuzey Kutbu'ndaki Svalbard bölgesindeki deniz buzulları her 10 yılda yüzde 12'lik bir erime hızına ulaştı. Yıllık sıcaklık ortalamasının 1970'ten bugüne 4 derece yükseldiği bölgede yüzyıl sonundaki artışın 7-10 derece olabileceği belirtiliyor. Kış aylarındaki hava sıcaklığı son 30 yılda 10 derece yükseldi. Okyanus suyu daha sıcak hale geldi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde erime düzeyinde ufak bir artış, kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insan için büyük bir tehdit olacak. Grönland'da ise 2002'den bu yana 4 trilyon tona ulaştı.
Kutuplardaki iklim değişikliğinin bir de ekonomik değeri var. Özellikle Kuzey Kutbundaki küresel ısınma denizcilere yeni ticaret rotaları açtı. 2050 yılına kadar Asya ve Avrupa arasındaki toplam konteyner ticaretinin yüzde 10’unun bu rota üzerinden yapılacağı tahmin ediliyor. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi verilerine göre Kuzey Kutup Dairesi içinde teknik olarak ulaşılabilir 90 milyar varil petrol, 47 milyar metreküp doğal gaz, 44 milyar varil doğal gaz sıvısı mevcut.

ARKTİK BÖLGEYE TÜRK İMZASI
Türk bilim insanları neden Arktik sefere çıktı, ne gibi çalışmalar yapıldı, Türkiye'ye hangi verilerle dönüldü ve en önemlisi Türkiye, Dünya ekonomisinde bu hamlesi ile nasıl yer aldı? Türk Bilim insanları Barbaros Büyüksağnak, Sinan Yirmibeşoğlu ve Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Türk Denizciliğini yayınımızda konuştu.