DENİZCİ ÜLKE DENİZCİ MİLLET

Denizci Ülke- Denizci Millet - Beşiktaş Denizcilik Müzesi- Özel Yayını

Türkiye'nin, sınırlarının yüzde 70'inden fazlası denizlerle çevrili ve üç kıtanın geçiş yolunda. Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 87'si deniz yoluyla yapılırken,30 milyonluk dünya ticareti kapasitemizin 2023’te 50 milyon ton olması bekleniyor. Denizyolları, karayoluna göre 7, havayoluna göre ise 21 kat daha ekonomik bir taşımacılık şekliyken, denizcilik sadece taşımacılıktan ibaret değil. Turizmden gemi inşa sanayine, liman hizmetlerinden deniz turizmine ve yatçılığa kadar büyük bir sektör.
3 tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, denizlerini yeterince verimli kullanabiliyor mu? Deniz ticaretinden turizme, tersanecilikten, imalata, balıkçılıktan, deniz kültürüne, "denizcileşme" ne ifade ediyor, neden önemli? Mavi vatan kavramı ne demek, münhasır ekonomik bölge gelecekte Dünya ekonomisine nasıl yön verecek? Türkiye'nin denizcileşmesi adına çok önemli bir yola çıktık. Bakış programında her hafta Cumartesi günü 12.20'de Habertürk Ekranında Türkiye'nin denizcileşmesini konuşuyoruz.

İlk Durağımız; Türkiye'nin ilk ve en büyük Deniz temalı Müzesi: Beşiktaş Deniz Müzesi
Dünyanın en eski kadırgalarından saltanat kayıklarına ve 20 binden fazla eseriyle, Türkiye’nin ilk ve en büyük deniz temalı müzesi Beşiktaş Deniz Müzesi'nde, Türkiye'nin stratejik öneme sahip iki noktası İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını konuştuk. Boğazlardan yılda ne kadar gem geçer, Boğazların güvenliği nasıl sağlanıyor,yılda ne kadar kaza olur, her iki Boğazda sigorta güvencesi nasıl sağlanıyor masaya yatırdık. Türk P & I Genel Müdürü Ufuk Teker, Noyan Doğan'ın konuğu oldu.